dilluns, 26 d’octubre del 2009

L’habitatge:un dret exigible

Per Xavier Julve, tècnic d’economia social de la CONFAVC

Mentre s’acumulen les forces, i es pensa en la batalla que caldrà presentar algun dia (quan es pugui guanyar) per fer efectiu el dret a l’habitatge, hi ha accions que es poden fer en el marc actual. La llei pel Dret a l’Habitatge, el Pacte Nacional per l’Habitatge i l’entrada en vigor del Registre de demandants d’habitatge protegit, presenten algunes escletxes que els moviments socials poden furgar.

El moviment veïnal es proposa iniciar una campanya que, per una banda, exigeix als ajuntaments la constitució de Taules Locals de l’Habitatge. Es pretén que aquesta figura, contemplada al Pacte Nacional, sigui un òrgan operatiu i no només un lloc per escalfar cadires, és a dir, allunyat del model de la gran majoria de consells municipals, fundats amb una funció estètica i merament legitimadora d’inoperàncies municipals que fan perdre el temps i les ganes a la societat civil.

Per altra banda, la campanya preveu engegar inscripcions per municipis de persones amb necessitats d’habitatge, explotant així les possibilitats que obre el nou Registre. A més dels efectes dinamitzadors que pugui aconseguir una campanya així, les dades resultants poden tenir un gran poder com a argument a l’hora d’incidir en les polítiques públiques d’habitatge. I no només a escala de cada municipi mitjançant la seva Taula, sinó també a escala de país.

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Que aporte más quien más tenga



Por Alfredo Vela, tesorero de la CONFAVC
Éste es un principio universal con el que está de acuerdo  todo el vecindario en materia de impuestos. Quien no lo está es porque algo esconde. Y justo éste principio una vez más no se cumple, con el agravante que es avalado por un Gobierno disfrazado con careta socialdemócrata y que se rinde a la presión de la derecha más rancia y de las capas más pudientes. El equipo de ZP ha optado por la subida del IVA en lugar de alzar los tipos impositivos sobre la renta personal. Es lo fácil, lo cómodo y lo que además demuestra una falta de voluntad política.
Y digo lo anterior porque la CONFAVC presentó miles de firmas al Congreso y al Gobierno, entonces en manos del PP, pidiendo una mejor aplicación de los tipos reducidos. Sólo nos escuchó y dio la razón la oposición, curiosamente hoy en el Gobierno. Entonces, desde el PP se nos dijo lo difícil y complejo que suponía esta demanda. Por ejemplo, pedíamos que para el consumo doméstico de la electricidad el tipo bajara del 16 al 4%, y del agua del 7 al 4%. Y qué fácil resulta ahora, de un plumazo, subirlo todo del 16 al 18%,  a partir de un impuesto que es todo menos progresivo, porque efectivamente la familia numerosa no consume más agua por capricho, sino por necesidad vital.
La propuesta es clara no puede haber una subida de impuestos: ya venimos soportando un año con una subida que no se corresponde con la realidad de la calle.(Llegir article sencer) 
Deixa la teva opinió!




divendres, 2 d’octubre del 2009

Vine a dialogar temes de carrer!


Aquesta setmana estem d'estrenes a la CONFAVC:  una nova pàgina WEB, i amb aquesta, obrim un calaix de continguts 2.0...com aquest blog: Barris en xarxa.
Hem pensat que ens calia un espai per dialogar amb tothom entorn dels temes que ens preocupen, a nosaltres, el veïnat del carrer: l'alça generalitzada d'impostos per a tothom, la precarietat d'alguns serveis públics, l'estat d'alguns barris...
Volem llençar reflexions personals entorn de les polítiques públiques que estan gestionant les nostres vides, els nostres barris, la nostra memòria. I desitgem que tu també intervinguis en aquesta reflexió: veí i veïna, i blogger i cronista d'afilada ploma.
A més en aquest espai hi trobaràs altres bloggers que parlen dels barris (apartat Veus en els barris), i els blogs d'algunes entitats veïnals (Barris amb veus) i socials, a més d'un calaix,  que hem batejat com l'Hemeroteca veïnal amb les darreres notícies enton de conflictes apareguts al país.
Dialogarem de tu a tu perquè ens interessa especialment què  opines amb una única regla de joc: l'anhel d'intercanviar reflexions, opinions i secrets, entorn de problemes que estan trepitjant el carrer!
Neus Ràfols, Comunicació CONFAVC