dimecres, 20 d’octubre del 2010

"Ni tú ni yo somos nadie, si tú y yo no somos nosotros": la denúncia veïnal del "Cas Palau"


Per Maria Mas, vice-presidenta de l'AV del Casc Antic.

La pressió popular organitzada ens demostra que som capaços de canviar els projectes especulatius tant de l’administració com dels interessos privats
Cada vegada més ens adonem que els polítics estan al servei dels lobbies econòmics que són els que marquen el ritme de transformació dels nostre barris i de la nostra ciutat. La proposta de construir un hotel al costat del Palau de la Música és una prova més del servilisme de la política als interessos econòmics especulatius.

Durant quatre anys hem estat lluitant en contra d’aquest projecte l´Associació de Veïns del Casc Antic i Veïns en Defensa de Barcelona Vella, des de dues vessants: per un costat informant als veïns i veïnes dels efectes que podia tenir pel barri la construcció d’un macro hotel i corresponent aparcament , la destrucció de patrimoni i el fet de canviar l’ús d’un sistema dotacional com l´equipament comunitari ( l’Escola La Salle Comtal) .  De l’altra part, amb l’actuació jurídica.  

Assemblees, actes informatius, recollida de 3.500 signatures, rodes de premsa, vermuts i “xoriçades” al carrer i un llarg contacte amb el veïnat, que juntament amb la intervenció jurídica duta a terme per l’advocat Daniel Jimenez, han fet possible la retirada de la modificació del Pla General Metropolità i la conseqüent retirada de construcció de l´Hotel.

És cert que l’autoinculpació del lladre Millet ha afavorit que sortissin a la llum totes les martingales dels interessos privats i el servei de la política a aquests interessos per especular més fàcilment.

Quin procés participatiu?
En el transcurs de la lluita ens implicaren en "un procés participatiu" organitzat per part del  Districte on la participació del veïnat es limitava a opinar sobre aspectes de com volíem l’hotel. En cap cas podíem  manifestar-nos en contra de la seva construcció ja que hi havia una invariable que així ho determinava. Per aquest motiu ens vàrem retirar del procés participatiu deixant clars els motius de la nostra retirada, ja que des de l’inici ens vàrem manifestar en contra de la totalitat del projecte.



El Districte va exigir a la Fundació del Palau organitzar-lo. Posteriorment hem sabut que en aquell moment el propietari era Olivia Hotels i no la Fundació del Palau, motiu pel qual va ser modificat el Pla General Metropolità tan fàcilment.

En la lluita veïnal és important establir una estreta relació entre els professionals i tècnics i  els veïns i les veïnes organitzades. En la lluita contra l´Hotel del Palau ha estat de gran valor l’aportació jurídica per part de l’advocat que ha tramitat l´expedient jurídic. La seva participació a les reunions, assemblees, rodes de premsa i de manera didàctica ens ha permès entendre el críptic llenguatge jurídic.

En front teníem grups de pressió amb un recolzament mediàtic, financer i polític consolidats  Nosaltres comptem amb escassos recursos i amb el treball voluntari dels veïns i veïnes. És a dir, l’esforç i el sacrifici individual que no cerca un benefici privat ni una rendibilitat econòmica, sinó la conservació d’un equipament comunitari i d’un patrimoni públic com la protecció dels edificis catalogats. Un veïnat que s''ha implicat, per sobre de tot,  per la defensa de l’espai públic al servei del barri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada