divendres, 29 d’octubre del 2010

29s: El govern té ara la paraula

Per Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT.

La vaga general del 29 de setembre va ser un èxit. A Catalunya, més del 80% dels treballadors i treballadores la van secundar, un seguiment fins i tot superior a la mitjana estatal. I a la tarda, la ciutadania va acudir a manifestar-se de forma multitudinària a les capitals de província catalanes -a Barcelona vàrem ser més de 400.000 persones- per mostrar el rebuig a la reforma laboral i al gir a la dreta de les polítiques del Govern de l’Estat.

Encara que molts mitjans de comunicació van intentar mostrar una altra realitat, hi ha dos signes evidents del seguiment massiu de la vaga. Segons Red Eléctrica Española, a les 8 hores el consum elèctric se situava en el 28%, per sota d’un diumenge o festiu, una forta caiguda causada per l’aturada de les grans indústries del país. 
D’altra banda, l’estat de les carreteres a l’Àrea Metropolitana de Barcelona era insòlit a les 9 hores. En plena hora punta, el trànsit era absolutament fluid a totes les carreteres i sense cap incidència, tenint en compte, a més, que els transports públics funcionaven en serveis mínims.

D’altra banda, la UGT de Catalunya rebutja els actes violents i els aldarulls que van tenir lloc al centre de Barcelona el dia 29, provocats per una minoria que res tenien a veure amb els sindicats convocants de la vaga general i de la manifestació contra la reforma  laboral,  i  que  van  intentar  alterar  la normalitat democràtica de la jornada. 
Després del 29-S, el Govern de l’Estat ha de reflexionar sobre la resposta aclaparadora que ha rebut al carrer contra les retallades de drets socials i laborals que ha engegat, i ha d’obrir un nou procés negociador amb els agents socials per rectificar una reforma laboral que no té res a veure amb la situació de crisi econòmica que viu el país i que només serveix  per  desregular  el  mercat  de  treball, facilitar i abaratir l’acomiadament,  i desprotegir  encara  més  els  treballadors  i  les treballadores.

Per la nostra part, continuem endavant amb la lluita perquè els treballadors i les treballadores no siguem doblement i injustament víctimes d’aquesta crisi econòmica que -encara que a vegades ens ho vulguin fer creure- no hem provocat nosaltres. I obrim tres fronts. 

En primer lloc, endegar el procés –recollida de 500.000 signatures- per presentar al Congrés dels Diputats una iniciativa legislativa popular perquè retiri la reforma laboral. En segon lloc, continuar a partir de desembre amb les mobilitzacions al carrer contra les retallades socials (congelació de les pensions, reducció del salari dels funcionaris, reducció de la despesa social en els Pressupostos Generals de l’Estat, reforma de les pensions...). I per últim, l’actuació sindical a les pròpies empreses, portant a inspecció de treball i als tribunals laborals qualsevol intent d’aplicació de la reforma laboral (acomiadaments col·lectius o individuals utilitzant com a argument la previsió de reducció d'ingressos o les previsibles pèrdues, distribució irregular de la jornada o inaplicació salarial, entre d’altres).

El Govern té ara la paraula i ha d’escollir al costat de qui està: o dels mercats internacionals o dels ciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada