divendres, 19 de novembre del 2010

Una fórmula veïnal contra la violència de gènere

Per Teresa Ortega, Vocal de Projectes Educatius i Socials de l'AV Monestir de Sant Cugat del Vallès.

 
El moviment veïnal no solament ha d'ocupar-se de millorar els serveis públics del seu barri, sigui sanitat, educació, manteniment, etc. a través de les seves reivindicacions, com tampoc hauria de conformar-se desenvolupant les seves infraestructures: una associació veïnal ha d'estar compromesa amb la realitat social que embolica al barri que representa. Això significa fer-se càrrec de sectors socials en risc d'exclusió, cuidar a la seva gent gran, integrar minories ètniques, donar cohesió social als veïns i veïnes nouvingudes , etc.
La nostra associació, també està treballant una qüestió que a pesar de la vergonya, sacseja els nostres barris, ciutats i països: la violència de gènere i la mort de dones per les seves parelles. Aquesta violència no coneix fronteres ni classes socials.

De vegades són les veïnes amb les quals conversen a l'ascensor o al portal del bloc, o amigues amb les quals esmorzem cada matí. Són aquestes dones amb les quals la víctima mostra confiança i exposa la seva situació de violència. Desgraciadament aquesta informació queda oculta en aquestes xarxes socials que l'envolten i no desemboquen en els circuits oficials que donarien protecció i salvarien la seva vida i la dels seus fills.

La nostra associació escolta al barri atentament i fa ressò de situacions de violència de gènere. Per aquesta raó, quan vàrem tenir coneixement de l'existència d'un curs que proporcionava formació sobre què fer i dir en aquests casos, pensem que no podíem deixar escapar aquesta oportunitat. Una bona fórmula resol problemes difícils, la nostra associació aposta per la fórmula de l'educació i la formació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada