divendres, 18 de març del 2011

Actuem contra el racisme, per defensar la democràcia

Per Jose Peñín, responsable de Comunicació de SOS Racisme

A les places dels barris i les estacions de tren veiem periòdicament com es realitzen controls policials en els que es detenen persones segons les seves característiques físiques (color de pell o fenotip) per identificar-les i, en el pitjor dels casos, detenir-les per ser deportades.

Des dels consistoris es debaten i s’aproven normatives per fer una aplicació diferencial de les lleis als seus ciutadans i ciutadanes segons la seva nacionalitat o per restringir l’accés als drets fonamentals segons la situació administrativa.

Al carrer o darrera el faristol del míting, líders polítics de tots els colors parlen dels nostres veïns i veïnes amb passaport extra-comunitari, com si es tractés de mercaderia, que pretenen moure d’un lloc a un altre per tal d’amagar els forats creats pels bancs, les empreses i la seva mala política que ens ha dut a la crisi.

El governants de països europeus inverteixen diners dels contribuents per tancar fronteres i reforçar controls policials per evitar que entrin els “il·legals” de fora –tot i que siguin refugiats polítics de països en conflicte-, mentre retallen drets socials i polítics als de dins, especialment a les persones estrangeres, i expulsen les ètnies que consideren “non grates”.

Tot plegat s’ha fet tan habitual i constant com un pluja fina, i l’ús interessat del missatge de la por i la seguretat ha calat tan fons, que la societat ens hem tornat indiferent a les vulneracions de drets i la retallada de llibertats. Hem assimilat valors i ideologies racistes sense ni adonar-nos –com ha deixat veure els resultats de la darrera enquesta del Centres d'Estudis d'Opinió (CEO)- ja que discriminar a una part de la societat s’ha convertit en “normal”.

La situació de crisi econòmica i l’escassetat de l’Estat de Benestar ha facilitat la proliferació del discurs de l’odi –odi al forani, al diferent, a la cultura i costums de l’altre-. I la permissivitat davant d’aquest tipus de discurs ha provocat que una part de la població s’allistés a la guerra dels últims contra el penúltims.


Però la pluja fina s’ha convertit en tempesta amb llamps i trons que amenacen amb trencar els valors de la nostra societat, les fites socials que tant ens han costat aconseguir, i afeblir el mateix sistema democràtic. Perquè cap estat democràtic pot consentir que uns ciutadans estiguin per sobre d’uns altres, i aquest sistema de superioritat és la doctrina del racisme i la xenofòbia.

La gravetat del context no deixa lloc a dubtes: ara no és moment de vacil·lacions ni de mitges tintes; ara no és moment de mirar, amb els braços plegats, com es van deteriorant al democràcia i la convivència. Tan culpable com el xenòfob, és la persona que mira cap a una altra banda davant l’acció racista. Ara, el que cal és una resposta clara i contundent de la societat civil, una denúncia del retrocés i de la restricció continuada de drets i llibertats. Ara és l’hora de construir una alternativa democràtica a l’ofensiva reaccionària i feixista.

I és per això, que SOS Racisme - Catalunya i les entitats signants del manifest “Diguem Prou! En defensa de la democràcia, contra el racisme i la xenofòbia”, fem una crida pel proper 19 de març a tota la ciutadania catalana per manifestar el nostre rebuig a la situació actual. Hem de demostrar que som moltes les persones que apostem per una societat justa i inclusiva, per la igualtat de drets i d’oportunitats; perquè volem viure i conviure en plena harmonia. En definitiva, per una plena i real democràcia.

Us esperem a tots i totes el dissabte 19 de març a partir de les 16.30h i fins les 22h a Passeig Lluís Companys (Arc de Triomf de Barcelona), on obrirem un espai de denúncia i proposta social, on la paraula i la música s’uniran per donar suport al manifest. Amb les intervencions d’experts i persones de renom com en Sami Naïr, Xavier Besalú o en Carlos Jimenez Villarejo, i les actuacions de Pau Alabajos, West Barna, Sabor de Gràcia i Che Sudaka, entre altres. I amb la presència de les principals entitats socials catalanes.

1 comentari:

  1. Estic totalment d'acord. Des de les AV com a entitats transversals i a peu del carrer, han de treballar per trencar aquesta dinàmica racista, que s'ha instalat en el imaginari col·lectiu. I que des de la crisi el que ha fet ha estat sortir aquest racisme latent

    ResponElimina