dimecres, 23 de març del 2011

El moviment veïnal ara: reptes per la 26 assemblea d'AV de Pineda de Mar


Pel president de la CONFAVC, Joan Martínez

Aquest 26 i 27 de març, com cada any, celebrem l’assemblea de les associacions veïnals a Pineda de Mar. Gairebé les 700 entitats veïnals adherides a la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya ens reunirem per a debatre com hem d’afrontar les problemàtiques dels barris.

Drets humans i socials que varen ser la nostra bandera fa 40 anys,  ara tornen a violar-se d’una manera preocupant. Retorna la fam, el veïnat desnonat, i l’atur afecta el 18% de la població catalana, arribant a gairebé doblar-se – representa el 37’8%-en el cas dels joves entre 16 a 24 anys.

Per tant en aquesta assemblea, les associacions de veïns i veïnes (AV) haurem de plantejar-nos com afrontar reptes vells que, amb la crisi econòmica, tornen a colpejar els drets elementals del nostre veïnat.

Què hem de fer les AV?

Aquesta serà sens dubte una qüestió clau per l’assemblea. Des de la CONFAVC,  hem apostat per unes línies de treball que són contundents.

Primerament, lluitarem per assegurar el proveïment dels serveis bàsics per a tothom. Entenem que el transport públic, l’electricitat i el proveïment d’aigua, entre d’altres serveis, han de ser considerats béns socials a l’abast de tot el veïnat, independentment del poder adquisitiu. Per tant, rebutjarem qualsevol alça dels preus d’aquests serveis per sobre de les revisions salarials, és a dir, de l’IPC.

Volem garantir de facto el dret a un habitatge digne. Com és possible que més de 47.000 famílies hagin estat expulsades de casa seva per no poder pagar una hipoteca, i se’ls hagi perpetuat a l’exclusió social de per vida amb el deute hipotecari? Algunes entitats socials ja estem treballant per canviar la llei que regula l’endeutament de les hipoteques a través d’una Iniciativa Legislativa Popular.

Davant del dèficit de la Generalitat, s’estan plantejant opcions que retallen prestacions dels serveis sanitaris i d’altres vies que apunten cap a la seva  privatització. Ja anticipem que les AV lluitarem perquè a qualsevol ciutadà, tingui els ingressos que tingui, i sigui d’on sigui, se li garanteixi l’accés a una sanitat pública de qualitat, també un dret humà elemental.

En temps d’alarmant atur s’estableix una falsa competència del “treballador autòcton contra el treballador forà” que alimenta als discursos racistes. Les entitats veïnals hem de seguir creant cruïlles d’encontres multiculturals entre el veïnat nouvingut i el de tota la vida. 
 Amb la coneixença mútua i la creació d’espais compartits, com estem impulsant amb el projecte dels Grups d’Interacció Multicultural – de la Fundació CONFAVC- s’esborren aquestes falses rivalitats escampades electoralment per alguns partits polítics.

 El 2010 es va arribar a la xifra de 116 víctimes de violència de gènere a tot l’estat espanyol. El moviment veïnal és una organització que es vincula amb la proximitat del territori, per tant, també hem de treballar  - i ho estem començant a fer amb la formació de "Mediadores contra la violència masclista"- per canviar comportaments socials patriarcals que fan més vulnerables a les nostres veïnes de patir aquest tipus de violència pel fet de ser dones.

Més que mai, és hora que les AV busquin aliances amb altres entitats socials per aturar aquesta alarmant erosió de la qualitat de vida als nostres barris. 

És hora de tornar a fer veïnatge i creure que amb respostes col·lectives, els rumbs de la història poden canviar cap a horitzons més humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada