dimarts, 16 de febrer del 2010

El moviment veïnal i la defensa del patrimoni històric i arquitectònic

Pel president de la FAV de Mataró, Jesús Nieto
En la  llarga història dels moviments socials, especialment del moviment veïnal a Catalunya però també a la resta d’Espanya,  hi ha hagut sempre la consciència i voluntat de preservar aquells elements del territori  - edificis, espais naturals, barris històrics - que donen a una ciutat o una comarca el seu  sentit històric i  la seva personalitat, sovint  en contra dels interessos econòmics especulatius que, sobretot en aquests darrers anys, amb l’excusa d’una falsa modernització han destruït part del patrimoni històric i arquitectònic per tal   d’obtenir-ne fàcils beneficis econòmics per a particulars i municipis.

A Mataró i al Maresme els exemples del què diem son innumerables. El cas més recent i il·lustratiu i que ha comportat  la imputació judicial de l’ Alcalde de Mataró, el regidor d’urbanisme i una lletrada és el de l’edifici de l’antiga fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i que, degut a que en el seu solar s’hi va voler instal·lar una àrea comercial,  l’equip del Govern Municipal en un primer moment el va intentar descatalogar per poder-lo enderrocar però, davant de la pressió ciutadana i veïnal en la defensa d’aquest patrimoni  de la ciutat -es va constituir una plataforma ciutadana: “Salvem Can Fàbregas i de Caralt” -, el què va fer és, gràcies a la seva majoria en el Ple Municipal, aprovar traslladar l’edifici, desmotant-lo a peces i traslladar-les  en un descampat per a reconstruir-lo  al cap d’un  temps en un altre lloc.

Malauradament, en  aquests moments i en espera de quin sigui el desenllaç del judici,  l’atemptat al patrimoni de Can Fàbregas i de Caralt ja s’ha consumat. La fàbrica, excepte la base de la xemeneia i el soterrani on hi havia les antigues calderes de vapor, ha estat traslladada amb “paquets” de quinze tones i dipositats en un descampat en espera d’un nou i incert destí. És per això que l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron ha estat processat per atemptat al patrimoni juntament amb el regidor d’urbanisme i la lletrada del servei.


Aquest processament  de l’ Alcalde i del regidor d’urbanisme de l’ Ajuntament de Mataró, seguit de la paralització del desmuntatge de la fàbrica, ha estat la conseqüència de la mobilització i denuncia de moviments socials com el veïnal que, des del primer moment, han lluitat per preservar el patrimoni de la ciutat. És ,també, el cas de Sant Pol de Mar en defensa de l’antic edifici escolar modernista “Les escoles” i que veïns i veïnes i personalitats importants de la cultura de Catalunya s’oposen a les reformes que pretén fer-hi l’ Ajuntament i que malmetrien l’estètica modernista de l’edifici original.
Un altre cas, aquest  fora de Catalunya, a la ciutat de València on el govern municipal amb la complicitat de la Generalitat Valenciana vol enderrocar gran part de l’ històric barri mariner del Cabanyal per a construir-hi una amplia avinguda que uneixi el centre de la ciutat amb el mar, ha despertat la resistència popular i veïnal d’aquest barri que no accepta,  si es construís aquesta avinguda, la seva divisió en dues parts i que provocaria  l’enderrocament de més de 450 immobles, alguns de gran valor històric com la llotja de pescadors.

En totes aquestes mobilitzacions i resistències contra els abusos urbanístics i arquitectònics i en defensa de la història i el patrimoni,  el moviment veïnal ha estat capdavanter. I, alhora, la garantia de que els interessos generals dels ciutadans seran defensats en contra dels interessos privats i/o especulatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada