dilluns, 24 de gener del 2011

L'Ateneu Popular de Nou Barris: quan el circ dóna vida a un barri

Per l'Associació Bidó de Nou Barris, entitat gestora de l'Ateneu Popular 9 Barris.

No són aquests temps propicis per a les il·lusions i pels somnis. La crisi ho envolta tot i sembla que no hi ha espai per a res més. Els projectes com el de l’Ateneu Popular 9 Barris, ja amb una llarga trajectòria, han tingut la sort de viure amb anterioritat moments complicats i difícils, i encara que inevitablement les circumstàncies presents afecten l’esdevenir quotidià, segueixen fent el seu camí i treballant pels seus objectius socioculturals.

Quan parlem de societat i de cultura no podem parlar d’immediatesa, sinó que hem de posar les mirades a una distància que ens permeti assolir les fites per les quals, això sí, hem d’anar treballant dia a dia. 

I així anem fent, adaptant-nos a les noves realitats del nostre entorn immediat: els nostre barris. Uns barris que ara són diferents dels anys 70, quan va néixer l’Ateneu, i que tot i així segueixen sent barris de nouvinguts, de persones que arriben cercant una vida millor per a elles i pels seus.

L’Ateneu, com a projecte amb voluntat transformadora, treballa en xarxa amb moltes altres entitats de Nou Barris, amb la finalitat de donar cabuda i resposta a les necessitats de totes les persones que hi viuen.

Aquesta forma de treball en xarxa, posant els recursos de cadascú a l’abast de la resta, dóna molta més força i resultats a les accions que s’acorden entre tots i ens ensenya a treballar des del consens i l’acord.

Tampoc no deixem de tenir els sentits oberts a tot allò innovador que, a nivell cultural i artístic, va succeint. Amb les nostres programacions, les nostres difusions, la manera en què treballem la Formació i el Circ Social, el suport decidit des dels inicis de l’Ateneu a la Creació...  sempre  hem apostat pels nous artistes, les formes diferents de fer i, per damunt de tot, per la relació constant amb el territori des de la cultura i des de l’art. 

Cultura i Art entesos com a elements de cohesió, identificadors, que ens donen més com a persones.

També hem volgut ser pioners en la forma d’organitzar-nos, des de les formes assembleàries dels primers anys, passant per apostar després per la gestió des de la ciutadania, per què pensem que aquesta és la millor forma de gestionar els equipaments públics: eficient, transparent, participativa i compromesa. Una forma de gestió que desitgem es vagi consolidant al nostre país.



La participació activa i la implicació són imprescindibles per l’Ateneu Popular 9 Barris, perquè sense elles, tot el que hem dit abans no tindria el mateix sentit. Tots les nostres accions i projectes concrets impliquen aquesta forma transversal de treballar.

I així anem fent camí, passa rere passa, dia rere dia, any rere any.

A partir d’aquest mes de gener estarem en obres: el Districte de Nou Barris ha donat resposta a la demanda de més espais per a l’Ateneu i portarà endavant un projecte d’ampliació i millora de l’actual edifici; ens felicitem que hagin fet aquesta aposta en moments com aquests, donant importància a l’Ateneu com a element de cohesió social i cultural al barri.

L’activitat de l’Ateneu no s’aturarà; les programacions continuaran al nostre teatre; les oficines s’instal·laran provisionalment a l’edifici tècnic i les activitats de formació i de bar estaran a un envelat de parets verdes i cúpula blanca que ja està instal·lat al costat de l’Ateneu. 

Nous temps, nous espais, nous reptes i sempre les mateixes ganes de fer i de treballar.

Salut i Circ!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada