dimarts, 1 de febrer del 2011

Expansió cooperativa en època de crisi



Existeixen elements per pensar que ens trobem en un moment d’expansió cooperativa. L’any 2010 la creació de noves cooperatives ha mantingut la progressió ascendent que va començar fa dos anys. En un context de crisi generalitzada, la cooperativa és la única fórmula empresarial que creix i genera ocupació. Com a  exemple, les 86 noves cooperatives de treball creades el 2010 representen 162 llocs de treball directes a Catalunya. 

Existeix un cert consens sobre els elements que caracteritzen l’excel·lència empresarial –qualitat de serveis i productes, participació i responsabilitat dels treballadors, repartiment de beneficis, reducció de l’impacte mediambiental, etc. Molts d’aquests aspectes estan ben resolts en moltes empreses però globalment els trobaríem dins del que es pot descriure com una cooperativa. 

La cooperació pot expressar-se de múltiples formes. No es tracta que totes les empreses siguin cooperatives, però totes les empreses poden beneficiar-se d’una acció més cooperativa i basada en les persones. 

A la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya estem convençuts que responsabilitzar treballadors, socis i clients per treballar conjuntament, donant-los poder per participar en les decisions de l’empresa té un impacte positiu a la societat i al conjunt de l’economia catalana. 

Les cooperatives són empreses sotmeses a les mateixes regles del mercat que la resta de negocis i, com a tals, desitgen tenir els millors resultats. Però la diferència principal radica en que en una cooperativa, les persones sòcies estan enfocades a garantir el creixement a llarg termini per sobre del guany a qualsevol preu. Els beneficis generats en una cooperativa no es destinen a remunerar cap inversor extern, sinó que es comparteixen entre les persones sòcies i es destinen a enfortir l’empresa. 

El model cooperatiu és extraordinàriament flexible i vàlid per a tots els sectors de l’economia. És coneguda la capacitat de les cooperatives per donar resposta als creixents reptes de la nostra societat: des de l’atenció precoç a infants en risc fins a les energies renovables, la formació a distància o les noves tendències de treball en xarxa. La cooperativa permet a free-lances de la indústria creativa associar-se per mutualitzar recursos i beneficis; permet a propietaris sense successió transmetre les seves empreses als seus treballadors i mantenir la marca i el servei ofert; permet gestionar serveis d’atenció a les persones amb l’eficàcia i la sensibilitat que es mereixen les persones usuàries. 

Malgrat que les cooperatives també s’han vist afectades per l’actual context econòmic, la clau del seu èxit radica en l’aplicació dels seus valors fonamentals, una governança eficaç, la participació activa dels seus integrants i la bona gestió empresarial. 

Les cooperatives es troben darrera de productes i serveis que utilitzem de forma quotidiana i estan ben representades en sectors innovadors. A Catalunya, aquestes empreses tenen un paper important en la promoció d’una economia sostenible i  basada en les persones. Des de la FCTC treballem per proporcionar-los un marc favorable al seu creixement i donem a conèixer a la societat els principis que les fonamenten.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada