dimarts, 15 de febrer del 2011

Els castellers i la memòria històrica de la cultura


Per Ferran Bruach, membre del Fons Casteller Emili Miró 

El món Casteller va rebre una forta embranzida quan la UNESCO l'ha considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat el passat novembre. La veritat és que des d’aquest propi  fet casteller i en especial des de la nostra entitat, elFons Casteller Emili Miró, ens hem  dedicat  a preservar i difondre aquest apreciat baluard de la cultura del nostre poble durant forces anys arreu de totes les contrades.

El reconeixement atorgat potser internacionalitzarà més els castells i els seus castellers, i castelleres però pensem que la història que arrosseguem de fa més de 200 anys i tot aquest llegat, que en un Fons documentals com el de la nostra entitat es conserva i es posa a disposició de tothom, és el que ha fet gran aquest activitat que tant lloem.

Emili Miró escrivia l’any 1977 en un article en motiu de la trobada castellera d’aportació al congrés de cultura catalana celebrat a Santes Creus, ( recolit en el llibre Una vida dedicada als castells (1900-1993) de Rafael Dalmau: <<Avui, però, Santes Creus serà testimoni d’una extraordinària diada de festa popular. Sí, perquè els castells són aplaudiments, abraçades, cridòria, i fins i tot llàgrimes emotives en executar-se un castells d’envergadura. Els castells sempre han sigut aquest aire de festa. En un dia de castells no veureu cap cara trista. Repareu que tothom té el somriure a flor de llavi. Aquesta alegria la divulga la fal·lera i el goig que sent el casteller en pujar al castell. És una alegria encomanadissa. Qui la va copsar amb tota amplitud va ésser en Clavé, amb l’estrofa que diu: Quina gatzara, quina delícia, causa al poble, los braus xiquets".

L’any 1993 després de la mort de l’Emili Miró, un grup d’amics i estudiosos del fet casteller, va constituir l’associació que du el seu nom per tal de preservar tot aquest llegat que l’Emili havia anat escrivint i recopilant al llarg de la seva dilatada vida. 

Aquest Fons documental consta d’articles, predicots, cartes, fotografies, retalls de premsa, llibres, etc, relacionats amb la cultura popular i especialment amb el fet casteller. Un total d’un 3000 documents que daten des de 1885 fins l’actualitat fan que sia un dels més importants arxius.  

Aquest Fons es va enriquint i engrandint cada dia amb donacions que particulars ens ofereixen i això forma part d’una de les activitats que estem duent a terme amb més força i dedicació.  La catalogació d’aquest fons la estem actualitzant i digitalitzant en col·laboració amb els experts de l’Arxiu Històric Comarcal deTerrassa que és la entitat que vetlla per la conservació i difusió del Fons documental.

El Fons Casteller ha realitzat nombroses activitat al llarg dels seus anys d’història on destaca les jornades "Els castells en els mitjans de comunicació", un congrés sobre la visió que té la premsa sobre el fet casteller; l’edició de la revista Castellística, la reedició del llibre  "Història dels castellers els Nens del Vendrell", escrit el 1961 per l’Emili; intercanvis de grups de cultura popular a nivell europeu, nombroses conferències on destaca la realitzada per Joan Raventós gran coneixedor del fet casteller, entre moltes d’altres.

Indubtablement, aquest reconeixement mundial que ens ha estat concedit  a totes les persones que participem d’aquesta vida  castellera, ens ajudarà i ens donarà coratge per seguir treballant i defensant una de les activitats que més representen la nostra cultura i forma part de la història de Catalunya.

Ja ho sabeu, si teniu fotografies i altres documents dels castells, no dubteu en posar-vos en contacte amb el Fons Casteller Emili Miró Tel. 687 92 51 67/fonscasteller@terrassa.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada