dilluns, 12 d’abril del 2010

Llars verdes, un repte comú

Per Julia Mérida Associació Barnamil

A pesar d'estar preocupats pels impactes dels nostres hàbits i consum, no sempre és fàcil tenir conductes coherents amb aquesta preocupació. Segur que més d'un cop ens sentim impotents davant la crisi ambiental i social del nostre planeta i ens preguntem com contribuir per canviar aquesta situació.

 Des del programa “Llars Verdes” impulsat per Barnamil a Catalunya des del 2008, i al moviment veïnal per la Fundació CONFAVC, ens varem plantejar treballar des del nostre àmbit més pròxim, les nostres llars, en un repte col·lectiu, on petits grups de 10 a 25 llars participants intercanviem experiències, reflexionem sobre els impactes ambientals i proposem bones pràctiques domèstiques per reduir-los per tal avançar cap a estils de vida més sostenibles, responsables i saludables, per nosaltres i el nostre entorn.

 Des de llavors 30 grups de Llars Verdes Aigua i Energia, i Consum Responsable, més de 400 llars, formats a partir d'associacions de Veïns i Veïnes, AMPAS, Cooperatives de consum ecològic, Centres Culturals... dels diferents barris de la ciutat de Barcelona i Rodalies, estan participant en un programa educatiu i participatiu de transformació social des de les nostres llars. Unir els esforços amb altres persones del meu barri, poble o ciutat compartint un repte comú, ens pot animar a donar el pas cap a un canvi d'hàbits responsables, ajudant-nos a superar la insignificança de la nostra acció individual.

 A més a més “Llars Verdes” és una opció de trobada entre persones amb inquietuds semblants que participen en una experiència positiva, on es poden crear vincles entre les llars participants, amb la possibilitat de continuar treballant la tasca engegada en aquest sentit o en qualsevol altre àmbit.

Des del programa Llars Verdes, treballem per l’educació ambiental, el que significa parlar de coneixements, aptituds, valors, actituds i accions. De tots aquests, els valors juguen un paper molt important; dialogant, compartint, experimentant i participant, aquests valors prenen força i es consoliden. Fomentant els valors, els coneixements que facilitem als tallers es poden transformar en accions i actituds, que és el que necessitem per arribar a que les nostres llars siguin cada cop una mica més verdes i més responsables amb el nostre planeta.
Volem desenvolupar les capacitats d’autogestió de la societat en matèria ambiental, actuar des de la pròpia llar, i fomentar valors per a la transformació social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada