dimarts, 30 de març del 2010

Una nova fornada de representants veïnals

Per Joan Martínez, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) 

Aquest 10 i 11 d’abril, totes les associacions veïnals i federacions adherides a la CONFAVC celebrem la nostra assemblea a Reus. Enguany, com marquen els estatuts, toca renovar la Junta Directiva, l’òrgan que quinzenalment es reuneix per a tirar endavant el Pla de Treball que votem els i les representants veïnals perquè les AV que treballen al territori es pugui enfortir a través de la formació, la comunicació i les campanyes que impulsem des de la CONFAVC amb una visió de país.
Un dels reptes que la nova Junta tindrà, és la de crear complicitats i incorporar a l’organització les aportacions oxigenades de les noves generacions. Les entitats veïnals necessitem de la frescor dels i d’activistes que ja estan desplegant moviments socials als barris i que lluiten per l’accés a un habitatge digne, a una sanitat pública enfortida, a una educació innovadora i a l’abast de tothom: veïnat català i nouvinguts d’altres cultures.
Un jovent i una militància social que ja està impulsant mitjans de comunicació “alternatius” i comunitaris, i que com nosaltres fa 30 anys, és crítica amb la societat actual, allunyada dels valors de la solidaritat, la justícia social i la igualtat. Que vulgui participar en la construcció col•lectiva dels barris i dels pobles i ciutats de Catalunya, salvaguardant el llegat històric de les nostres conquestes socials: els equipaments pels quals hem lluitat tant de temps, la dignitat dels barris dels treballadores i les treballadores, i el patrimoni històric, herència viva de moltes històries vitals col•lectives.

A través de la Fundació CONFAVC, són moltes les persones joves que estan acudin a la formació que impulsem des de les entitats veïnals. Cursos com el de “Gestió multicultural i intervenció en immigració” del projecte dels Grups d’Interacció Multicultural. És esperançador veure cares noves als nostres locals, intercanviant visions de món amb els i les que fa temps que estem treballant voluntàriament pel moviment veïnal.

També és jovent el què està participant del curs de Dinamització sociocomunitària, per aprendre a impulsar intervencions socials als barris, amb les orelles obertes al veïnat i una mirada de coherència i cohesió social. És a dir, impulsant accions per millorar la qualitat de vida del veïnat, però creant vincles entre les persones de l’entorn, d’antigues i noves generacions que alimenten el teixit associatiu ja existent.

Us convidem doncs a participar a la nostra assemblea anual, per escoltar-vos i intercanviar experiències de lluites, que tenen, encara que no ho penseu, molts punts i somnis en comú.
(Publicat al setmanari Directa, versió pdf)

1 comentari:

  1. Em dic Genís Pascual, tinc 30 anys i sóc president des de fa 3 anys de l'AVV Sant Andreu (barri de Barcelona d'uns 60.000 hab). En el meu cas em vaig incorporar a través de la revista de l'AVV, alhora q col·laborava amb una Plataforma Contra la Guerra local, convocada i amb seu a l'AVV. La meva primera participació com membre de junta va ser una plataforma d'entitats (sobretot de joves q va convocar l'avv)reivindicativa per equipament i habitatge públic a les Casernes de Torres i Bages.
    La meva opinió és que molts joves no coneixen què fan les AVV,sovint creuen que formem part de l'administració, que cobrem, etc. Per evitar això crec que hauríem de dedicar-nos més a les funcions de transformació (activitats i control i reivindicació) que d dotació de serveis com recollir queixes (pilones, caques, etc. sense haver anat 1r a l'Ajuntament). Quan ho intenten costa que la puguin conèixer, ja que quan hi ha presidents des d fa 20 i 30 anys costa tenir la mateixa informació i experiència i ser igual a les decisions (se'ls ha donar responsabilitats i capacitat de decisió de seguida, encara que s'equivoquin, i evitar frases com "això ja es va intentar i..."), els joves donen molta importància a l'horitzontalitat (assemblees, plataformes), en aquest sentit és molt important la limitació de mandats, la rotació de càrrecs, cada persona porta un tema i l'administració i entitats han de parlar amb ell i convocar-lo a les reunions (no al president), fer servir el mail per decisions ràpides (procurar no decidir el president sol) etc. i explicar les virtuts democràtiques d'un sistema reglat versus una assemblea lliure (on acostuma a decidir tb més qui té més experiència, menys timidesa o més volum de veu). I quan coneixen les avv no els agraden: excessiva vinculació a partits, crec que les aavv no hauríem d'anar a actes públics de partits, vigilar molt ser vistos i fotografiats al costat d'alcaldes i regidors, fer pàgina web, obrir la reunió de junta al soci q vulgui assistir, tenir bona relació amb les entitats juvenils,okupes, etc. (donar-los suport, signar els seus manifestos sempre q es pugui, etc), donar perspectiva global als temes q es treballen i sobretot valoritzar les potencialitats d'una avv, respectada per grans i joves, referent per l'administració, entitats i mitjans de comunicació, és una molt bona manera de transformació local des d'una perspectiva global. La nostra web és www.avvsantandreu.cat. Salut i visca el moviment veïnal!

    ResponElimina