dimarts, 23 de març del 2010

Diversió SÍ Incivisme NO. Pel descans del veïnat

Per Francesc Juliana, president de l'Agrupació de Veïns de Sabadell

A finals dels anys 80 al barri de Gràcia de Sabadell van proliferar els locals de restauració. Amb el temps aquests espais es van anar convertint en nocturns i van canviar la seva tipologia. Es van transformar en discoteques, pubs i bars musicals. Mentrestant el barri va anar creixent en població i extensió i va arribar a un punt que la zona residencial estava a tocar de la zona d'oci. Una zona, que va créixer tant  que a mitjans dels 90 ja movia unes 10.000 persones cada cap de setmana.

La situació es va fer insostenible ja la que els efectes de la zona d'oci influïen negativament en el descans i en la vida normal del veïnat. Aquests van mobilitzar-se i van treballar durament per poder trobar una solució al problema. Es va elaborar, conjuntament amb l'Ajuntament i els operadors d'oci, una normativa especial que pogués satisfer a les dues parts: a l’Agrupació de Veïns i a les empreses operadores.

Aquestes no van estar d’acord amb la nova normativa i no la van acceptar però es va tirar endavant. La nova ordenança restringia l’obertura de noves discoteques. Es van limitar les zones on es podien obrir nous locals; es va determinar que només es podia fer un traspàs del local d’oci. Tampoc es permetia realitzar obres de modificació ni d’ampliació dels locals.

Els anys van anar passant i els efectes de la zona d'oci sobre la zona residencial del barri van continuar. Sorolls, destrosses de mobiliari urbà, destrosses de béns privats dels veïns, vomitades, orins, defecacions, vidres trencats, restes de menjar, papers, “gamberrades”, baralles, ganivetades, trets, etc...  L'Agrupació de Veïns de Gràcia va proposar multitud d’idees per minimitzar els efectes. Es va proposar instal•lar tanques per impedir a la gent forana l’accés al barri durant la nit. Es demanava més vigilància, més control d’aforament en les discoteques, control de l’horari de  tancament d’aquestes,  etc..

Amb els anys s’han aconseguit algunes millores per les quals l’Agrupació havia apostat. Finalment es van instal·lar unes tanques fixes que limiten l’accés al barri durant les nits del dijous, divendres i dissabte a la nit. Hi ha una tanca mòbil vigilada per una unitat policial , durant totes les nits dels dijous, divendres i dissabtes que ha de vetllar perquè només accedeixin al barri els residents.

Actualment , a dia d’avui es continuen patint els efectes de la zona d’oci de la Zona Hermètica: Sorolls, destrosses de mobiliari urbà, destrosses de béns privats dels veïns, vomitades, orins, defecacions, vidres trencats, restes de menjar, papers, “gamberrades”, baralles, ganivetades, trets, “botellons”, amenaces. L’ambient cada vegada és més hostil ja que part del jovent d’avui en dia no té respecte per l’altre gent. Els veïns que han gosat demanar silenci alguna vegada han rebut amenaces de la gent que els molesta. La gent està tipa de patir els efectes nocius de la zona d’oci.


Fa anys des de l'Agrupació es va proposar de traslladar la zona d’oci a un espai que hi ha al costat de l’aeroport de Sabadell. Al cap d’uns anys l’Ajuntament ho va estudiar i va veure que seria una bona opció. Va parlar amb nosaltres i ho va anunciar a la premsa. Per tant des de llavors l’Agrupació ha estat esperant que es comencés a construir aquella zona. Aquella zona està en construcció i ara serà el moment de fer efectiu el trasllat.

Aquestes dues últimes setmanes s’ha iniciat una campanya per fer sentir la veu dels veïns al barri. S’han imprès pancartes, cartells i adhesius
Les pancartes s’han penjat a diverses cases del barri. Els cartells en canvi s’han penjat pels comerços. Els adhesius s’han repartit entre la gent.
Les pancartes i els adhesius reivindiquen tres coses diferents:

"Pel dret al descans, SILENCI".
"Volem el trasllat de la Zona Hermètica a Sant Pau de Riu-Sec".
"Diversió no és igual a incivisme . Diversió SÍ Incivisme NO"


Els cartells que s’han penjat als comerços només demanen el trasllat de la zona d’oci a Sant Pau de Riu-Sec.

Fa anys que des de l’Ajuntament sen’s ha promès el trasllat de la Zona Hermètica a Sant Pau de Riu-Sec, un espai més apartat de la zona residencial. Tot són paraules, però nosaltres estem cansats de mots i volem fets. Mentre haguem de patir les conseqüències de la zona d’oci de la Zona Hermètica, el barri es queixarà, ja sigui a través de pancartes o del que faci falta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada