dimecres, 3 de març del 2010

Ambientalitzem les festes de barri !

Per Aglaia Gómez, tècnica de projectes ambientals de la CONFAVC
 
Des de sempre, les associacions de veïns i veïnes han treballat per fer dels barris llocs més habitables. Aquesta és la seva essència, el motiu pel qual van néixer. I la història veïnal està plena de reivindicacions de caire ambiental: millora de la qualitat de l’aire i l’aigua, demanda d’espais verds al continu urbà, etc. (Vegeu www.memoriaveinal.org)

Les festes populars de barri apleguen els esforços de persones de totes les edats, que cada any combinen enginy, il·lusió i, sovint, pocs recursos per a crear un espai de celebració al barri.
Pocs recursos, presses, massa feina i poques mans, ... Això porta molt sovint a utilitzar vaixella d’un sol ús, envasos individuals i a comprar productes sobreembalats en grans superfícies. La conseqüència: una generació important de residus mal gestionats, que contradiu sovint els esforços esmerçats en donar un clar missatge ambiental als participants dels actes, així com per minimitzar els efectes negatius sobre el medi ambient.
Per corregir aquesta situació és necessària la implicació dels diversos actors, com ara l’administració local, responsable de la recollida dels residus a l’espai públic i les mateixes associacions veïnals.

Tot i així,  si bé és cert que són les administracions públiques les que disposen dels recursos normatius –pensem en les responsabilitats en la producció i distribució d’envasos i embalatges no retornables –  i econòmics, necessaris per dur a terme canvis estructurals en els hàbits de consum i d’ús dels espais públics, és la ciutadania qui ha de ser protagonista en la presa de decisions que afecten a la qualitat del seu propi medi. També és cert que són les associacions veïnals, les que tenen per essència una major capacitat d’apropar-se a la població i transmetre-li aquests missatges.

Durant el 2010, la CONFAVC col·laborarà en l’ambientalització – reciclatge, ús de vaixella reutilitzable, minimització dels residus – de 57 festes populars a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb tasques de sensibilització i informació adreçades a les organitzacions de la societat civil i a la població que aconsegueixen mobilitzar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada