dimecres, 22 de setembre del 2010

El 29S ens hi juguem molt!



Pel Secretari General CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.

Quan la crisi va començar sabíem que hi ha interessos polítics i econòmics que volen aprofitar la crisi per retallar drets socials i laborals. Vàrem advertir des del primer dia que no estàvem disposats a pagar els costos d’una crisi que no havíem provocat i vàrem elaborar propostes alternatives per una sortida solidària de la crisi. 

Volíem un Pacte d’Estat que impulsés, entre d’altres, una reforma financera per fer circular el diner en l’economia real, la productiva, limitar i penalitzar les transaccions especulatives; una reforma fiscal que fes aflorar els recursos en mans de les grans fortunes i en el frau fiscal, per tal de disposar dels ingressos públics suficients per fer les polítiques públiques necessàries; i d’altres reformes en el terreny de l’energia, de l’educació i la innovació i les infrastructures que ajudessin a avançar en el canvi de model productiu i que garantissin la cohesió social.

Malauradament el govern, enlloc d’entomar les nostres propostes i obrir un espai de diàleg social, impulsa reformes que retallen les condicions de vida i de treball de la gent treballadora. Aprova plans d’ajust pressupostari, que passen les tisores en els salaris públics, posen en el congelador les pensions i contaminen la negociació col·lectiva dels sectors privats. Retalla inversions públiques renunciant a l’impuls de l’activitat econòmica i a la creació d’ocupació. Restringeix despesa social que afecta directament la provisió i la qualitat dels serveis públics que rebem la ciutadania. S’insisteix en reformar el sistema de pensions actuant només sobre la despesa i per tant actuant sobre els drets existents.


És en aquest context que l’aprovació d’una reforma laboral aprovada recenment fa necessari una resposta àmplia, massiva que deixi clar i net que la immensa majoria de la societat considerem que hi ha una altra manera de sortir de la crisi, no retallant drets socials i laborals, no fent pagar als treballadors els costos de la crisi, no resignant-nos davant dels interessos dels mercats financers i dels poderosos. I és per això que convoquem Vaga General pel proper 29 de setembre

CCOO considerem que hem d’aprofundir en un model social que mantingui els drets i les seguretats, personals i col·lectives, que aposti per una forma de produir a partir de l’estabilitat en el treball, la qualificació de les persones i la innovació i la qualitat dels processos i dels productes, una forma diferent de produir millor amb estabilitat i seguretat però també una forma de redistribuir millor la riquesa que es crea amb el nostre treball. Que es retirin les mesures regressives i que s’obri una via de negociació per una sortida de la crisi més solidària dependrà de la força que el 29S siguem capaços de demostrar.

La reforma laboral aprovada és inútil i injusta. No crearà ocupació, i a més, ajudarà a la seva destrucció al fer més fàcil acomiadar. La Reforma, a més d’augmentar el poder unilateral de l’empresari, obrint les possibilitats per desvincular-se dels convenis en condicions de treball i retributives,  facilita i abarateix l’acomiadament, augmentant les causes de l’acomiadament objectiu a la previsió de pèrdues futures i subvencionant part de la indemnització que ha de pagar l’empresari, que quedarà en 12 dies dels 20 que cobrarà el treballador en la majoria dels casos. La Reforma a més privatitza els serveis públics d’ocupació, obrint una perillosa escletxa de discriminació dels treballadors aturats de difícil ocupabilitat que queden en mans de les empreses privades de col·locació amb afany de lucre i les ETT sense plantejar-se prèviament cap millora dels serveis públics d’ocupació.

Des dels centres de treball als barris
El 29S ens hi juguem molt, tan en els centres de treball com en els barris, tan els treballadors i treballadores com la ciutadania en general, ja que el que està en joc és un model social determinat de drets i garanties, un model de convivència i cohesió social. El 29S coincideix amb la mobilització per la Confederació Europea de Sindicats (CES) als diferents països de la UE per rebutjar les polítiques de retall de drets i d’ajustos pressupostaris. La CES volem evidenciar que hi ha alternatives que passen per reforçar el model social europeu que és la base pel consens polític que està en l’origen de la UE.

Els sectors que ens van dur a la crisi, volen de nou tornar al més mercat i menys estat, més mercat i menys democràcia. El 29S cal sortir al carrer, mobilitzar-nos per un model social de més drets i seguretats, individuals i col·lectives, de tuteles i contrapoders. Un model que redistribueixi la riquesa i que tingui en compte que els treballadors i treballadores creem la riquesa del país, que som el valor que cal cuidar i no despreciar. Lògicament,  en aquesta hora de lluita, sabem que podem comptar com sempre amb la CONFAVC per tal de plantar-los cara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada